Ervaringen

De ervaring van Martijn over het Stoppen Met Roken programma

De ervaring van Martijn over het Stoppen Met Roken programma

Stoppen met roken is moeilijk. Vooral vanwege de afkickverschijnselen. Daarom lukt het niet voor niets bij de meeste mensen om in één keer te stoppen. Dit was ook het geval bij één van onze gebruikers. We hebben Martijn gevraagd waarom dit zo moeilijk was en wat wij voor hem hebben kunnen betekenen om hem te helpen met stoppen. Bekijk hieronder zijn ervaring voor handige tips en weetjes:

‘Roken was voor mij al zo lang een onderdeel van mijn leven, dat ik me bijna niet kan voorstellen hoe het is zonder. Ik sta op, drink koffie met een peuk, rook na het eten een peuk, snel naar beneden om voor én na een teams sessie een peuk te doen, verlicht stress met een peuk, ontloop boosheid met een peuk.’ Maar elke keer als ik daar weer stond dacht ik.. Ik moet dit toch ook zonder kunnen? Snel rook je m toch weer op en ga je weer teleurgesteld aan de tafel zitten. Een paar dagen later besloot ik voor de zoveelste keer te stoppen met roken. En ja hoor na 3 dagen was het alweer raak… Oke alleen vandaag 1 of 2 dacht ik. Je kunt het wel raden natuurlijk. Morgen kwam en ik stopte niet. Ik had nog een paar sigaretten in een oud pakje zitten –het volgende excuus-, en die gingen er wel in. De interne criticus in mij noemt me een slapjanus, een faler en de enige manier om die stem z’n mond te laten houden, zo lijkt het, is toegeven aan dat beeld van mezelf: nee ik kan het inderdaad niet, ik steek er nog een op. Dan maar een faler.

Tot dat de dag kwam waarbij ik dacht dat alles zou veranderen. Mijn vriendin kwam bij me en zei; ik heb een betere motivatie voor je! Ik zag de bui al hangen, maar had nooit verwacht dat ze dit zou zeggen. We gaan samen stoppen zegt ze, want ik moet! Ik moet vroeg ik aan dr? Vol trots schreeuwt ze ja! En liet mij een positieve zwangerschapstest zien. Zo blij dat ik was dacht ik oh nee, nog meer veranderingen en dus prikkels. Toch besloot ik sterk te blijven en heb het uitbundig gevierd. De dag erna knaagde het toch wel in mijn hoofd, en zij het stemmetje in mijn hoofd weer, hé nu kan het nog. Wat is het toch met dat stemmetje in mijn achterhoofd dat het probeert goed te praten, probeert zo te draaien dat ik er niets aan kon doen? Tijd om de verantwoordelijkheid te nemen voor mijn handelen. Ik rookte omdat ik er zin in had, omdat ik geen zin had in het gevecht tegen mezelf. Morgen ga ik stoppen met roken. Echt. En dan maar met hulp van anderen.

Na een online zoektocht (waardoor ik alleen maar weer meer zin in een sigaret kreeg) stuitte ik op een artikel van een man die nog 10 jaar langer had gerookt dan ik. Ik dacht als hij het kan, dan moet ik het al helemaal kunnen, en vooral voor mijn kleine! Ik besloot de telefoon te pakken en te bellen met één van de assistenten van Thuisapotheek. Na een korte uitleg over de werking van het programma en de mogelijkheden van meegeleverde medicatie dacht ik, dit heb ik nodig. Ik kan dit helemaal niet alleen. Met een brok in mijn keel heb ik de vrouw verteld dat ze me toch maar aan moest melden en dan zouden we wel even zien. S ’avonds op bed begon het zweet me alweer uit te breken, wat nou als ik het niet kan? Of dat ik nog chagrijniger wordt dan ik nu al ben? Nee, stop met denken, je gaat het doen!

De volgende dag heb ik onder goede begeleiding een plan opgesteld met de voornaamste reden waarvoor ik het deed. Ook heb ik hierin afspraken gemaakt met wat voor middelen het mij wel zou lukken. Het werd hierdoor voor mij een stuk makkelijker om het stemmetje in mijn hoeft het zwijgen op te leggen. Ik leerde door de goede begeleiding in dit programma een stok achter de deur te plaatsen en, samen een plan op te stellen voor de komende maanden. Het voelde eigenlijk of ik het nu meer voor hen deed in plaats van voor mijzelf. Dit heeft mij goed geholpen aangezien het stemmetje in mijn hoofd niks te zeggen had over de anderen. Na verloop van tijd begon ik de spreekwoordelijke vruchten te plukken.

De doelen die ik gesteld had behaalde ik nu eindelijk wel, en de medicatie die opgestuurd werd sloeg ook goed aan. Ik voelde me een stuk fitter en bedacht mezelf, dit is fijn. Ik stink niet meer en ik voel me een stuk fitter! Ik kon de wereld aan dacht ik. De ontwenningsverschijnselen waren voorbij en nu ik er een half jaar af ben dacht ik nog wel eens aan wat voor slappe gast ik toen was. Gesterkt door die gedachte en de reden voor wie en wat ik het doe, sterken mij nog steeds en zorgen ervoor dat ik nog meer motivatie heb om nooit meer een peuk aan te raken! Ik heb dit heel trots besproken met mijn vrienden en familie waardoor ik ook anderen motiveer te kiezen voor dit programma omdat het mij ook nog eens niets heeft gekost. Het heeft mij juist veel meer opgeleverd! Tijdens mijn aanmelding heeft Thuisapoheek alles geregeld met mijn verzekeraar waardoor alle kosten van dit programma werden vergoed, en ik zonder moeite het programma kon uitvoeren. Het heeft mij een betere lifestyle opgeleverd waardoor ik nog meer tijd heb gekregen om te genieten van de activiteiten met mijn zoon. Ik wil daarom iedereen die zich kan vinden in dit verhaal een duwtje in de goede richting geven en zeggen; doe het nou maar gewoon en overwin dat vervelende stemmetje in je hoofd!