Nieuws

Reizen met met medicijnen

Reizen met met medicijnen

Reizen is een geweldige manier om nieuwe plaatsen te ontdekken, nieuwe culturen te ervaren en te ontspannen. Als u tijdens uw reis medicatie moet nemen, kan het echter wat ingewikkelder worden om alles goed te plannen. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat u uw medicatie op een veilige en effectieve manier kunt meenemen en gebruiken tijdens uw reis.

Wat u voor uw reis kunt doen:

  • Praat met uw arts: Voordat u op reis gaat, is het belangrijk om met uw arts te praten over uw medicatie. Als u ver weg gaat, zorg er dan voor dat u voldoende medicatie hebt om de hele reis te dekken, plus extra voor het geval van vertragingen. Vraag ook om een verklaring van uw arts waarin staat welke medicatie u gebruikt en waarvoor ze zijn. Dit kan van pas komen bij douanecontroles. Bekijk hier welke medicijnen onder deze regeling vallen, o of vraag het aan één van onze apothekers via de Live Chat of WhatsApp.
  • Pak uw medicatie zorgvuldig in: Zorg ervoor dat u uw medicatie in de originele verpakking inpakt zodat u kunt aantonen dat het uw medicatie is. De verpakking moet voorzien zijn van het originele patiëntetiket met daarop de naam van de medicatie, de dosering en uw eigen gegevens. Het is ook aan te raden om een medicatiepaspoort mee te nemen van alle medicatie die u gebruikt, inclusief de doseringen. Wist u dat u gemakkelijk een overzicht kunt vinden in ons Thuisapotheek App. 
  • Bekijk hoe u uw medicatie moet bewaren: Sommige medicijnen moeten koel bewaard worden. Als u dergelijke medicatie gebruikt, zorg er dan voor dat u een koeltas meeneemt om u medicijnen koel te houden. Lees de bijsluiter van uw medicatie om te weten te komen hoe u deze het beste kunt bewaren.
  • Bereid u ook tijdig voor op uw bestemming: Gaat u op reis naar het buitenland? Dan heeft u mogelijk vaccinaties nodig. Bijvoorbeeld tegen gele koorts, rabiës of DTP. Wilt u dit gemakkelijk en snel regelen? Bekijk dan ook de pagina van: Thuisvaccinatie.nl 
  • Gaat u naar een zon bestemming? Bereid u dan ook goed voor op een hoger UV-gehalte dan dat u gewend bent. Voor alle activiteiten buiten in de zon geldt dat het enorm belangrijk is om uzelf goed in te smeren. In de zomer wordt de zon steeds krachtiger, waardoor u sneller kunt verbranden. Hoe hoger de zon staat, hoe meer UV-zonlicht er is. Wist u dat u ook al uw huid kunt beschadigen zonder dat u daarvoor hoeft te verbranden? Beschadiging aan de huid door de zon kan leiden tot ziektes als huidkanker. Huidcellen die eenmaal zijn beschadigd door de zon, herstellen nooit meer. Daarom is het zo belangrijk om uw huid goed te beschermen en zoveel mogelijk zien te voorkomen dat u onbeschermd de zon in gaat. Zonnebrand helpt om de huid tegen de schadelijke UVB-straling te beschermen. Hoe sterker/hoger een SPF, hoe beter u beschermd bent tegen de zon. Aangeraden wordt om minimaal met SPF 30 te smeren. Het beste is SPF50. Wist u dat u ook zonnebrandcrèmes kunt verkrijgen via onze webshop?

Wat u vooral niet moet doen:

  • Neem geen medicatie in zonder overleg met uw arts: Als u van plan bent om medicatie te gebruiken die u nog niet eerder heeft gebruikt, overleg dan eerst met uw arts. Het kan zijn dat bepaalde medicijnen niet goed samengaan met andere medicijnen die u al gebruikt, of dat ze bijwerkingen hebben die uw reis kunnen belemmeren.
  • Stop niet met uw medicatie zonder overleg met uw arts: Als u van plan bent om te stoppen met het innemen van medicatie, overleg dan eerst met uw arts. Sommige medicijnen moeten geleidelijk worden afgebouwd om ongewenste bijwerkingen te voorkomen
  • Uw eetpatroon kan veranderen wanneer u op reis bent. Zo kunt u bepaalde kruiden/vruchten innemen die u normaliter niet/minder eet. Wist u dat het gebruik van grapefruit sterk wordt afgeraden bij het gebruik van cholesterolverlagers? Daarnaast kan Sint-Janskruid er voor zorgen dat bepaalde geneesmiddelen minder goed werken, zoals antibiotica. Mocht u hierover twijfelen, dan kunt u contact opnemen met onze apotheker.  

Heeft u verder nog vragen over uw bestemming en hoe u hiervoor het best kunt voorbereiden? Onze apothekers staan iedere werkdag voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden en ervoor te zorgen dat u goed voorbereid op reis kunt gaan. Contact