< Overzicht geneesmiddelen

Lamotrigine

Lamotrigine: vanaf nu nooit meer naar de apotheek voor uw herhaalrecepten

Hebt u last van epilepsie of manische depressiviteit? Dan kan Lamotrigine de oplossing zijn voor u. Door u eenmalig aan te melden worden alle herhaalrecepten van uw medicijn Lamotrigine voor u gratis thuisbezorgd. Wij zorgen dat u uw medicijnen altijd op tijd in huis hebt. Hiernaast declareren we de kosten bij uw zorgverzekeraar, zodat u dat zelf niet meer hoeft te doen.

Hebt u Lamotrigine voorgeschreven gekregen? Bekijk snel alle mogelijkheden van het thuis laten bezorgen van Lamotrigine! Of klik hier voor de service van De Thuisapotheek.

Lamotrigine: wat is het?

De werkzame stof in Lamotrigine is lamotrigine.
Lamotrigine is bekend onder de merknamen:

 • Lamictal®
 • Lamotrigine

Lamotrigine: belangrijkste termen

 • Lamotrigine en alcohol
 • Lamotrigine bijsluiter
 • Lamotrigine bijwerkingen
 • Lamotrigine depressie
 • Lamotrigine epilepsie
 • Lamotrigine dispers
 • Lamotrigine en zwangerschap
 • Lamotrigine lamictal
 • Lamotrigine werking

Lamotrigine: waarvoor wordt het gebruikt?

Lamotrigine wordt voorgeschreven bij bepaalde vormen van epilepsie en om een depressie en een manie te voorkomen bij manische depressiviteit.

Lamotrigine wordt ook gebruikt bij zenuwpijn ten gevolge van diabetes mellitus of hiv.

Lamotrigine: hoe werkt het?

Lamotrigine helpt bepaalde epilepsieaanvallen te voorkomen. Prikkels in de hersenen kunnen epileptische aanvallen veroorzaken. Lamotrigine beïnvloedt deze prikkels en helpt zo bepaalde epilepsieaanvallen te voorkomen. Na een aantal weken zal duidelijk zijn of het middel voldoende werkt. U merkt dat doordat epilepsieaanvallen minder vaak optreden en minder heftig zijn of helemaal verdwijnen.

In het geval van depressie wordt meestal lithium gebruikt om manische buien te voorkomen. Als dat onvoldoende werkt, schrijven artsen meestal valproïnezuur of carbamazepine voor. Lamotrigine wordt vooral gebruikt als deze eerste-keusmiddelen niet voldoen of ongewenste bijwerkingen geven. Ook wordt het soms gebruikt bij mensen die vaker dan vier manische episoden per jaar hebben. Lamotrigine kan stemmingswisselingen bij manische depressiviteit voorkomen, maar werkt in het algemeen beter tegen depressies dan tegen manie.

In het geval van zenuwpijn werkt Lamotrigine met name bij zenuwpijn ten gevolge van mellitus of HIV.

Lees de Lamotriginebijsluiter als u alle details wilt lezen van de werking.

Lamotrigine: wat zijn de bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn huiduitslag, maag-darmklachten en slaperigheid.

Soms (bij 1 tot 10 per 1.000 gebruikers)

 • Huiduitslag. Als de arts de dosering langzaam opbouwt, is de kans op deze bijwerking kleiner. De bijwerking treedt meestal op binnen twee maanden van het begin van de behandeling of bij verhoging van de dosering. Neem altijd contact op met uw arts als u huiduitslag of koorts waarneemt. De meeste vormen zijn onschuldig en verdwijnen weer als u stopt met de behandeling. Soms ontstaan blijvende littekens. Er is echter ook een vorm van huiduitslag die ernstig is. Uw arts kan dat voor u bepalen.

Zelden (bij 1 tot 10 per 10.000 gebruikers)

 • Gedrags- of stemmingsveranderingen, zoals depressieve gevoelens, geïrriteerdheid of agressie.
 • Slaperigheid, sufheid, vermoeidheid en duizeligheid kunnen voorkomen. Ook kan juist slapeloosheid optreden. Als u stopt met het gebruik gaan deze bijwerkingen weer over.
 • Trillende handen of een onzekere gang bij het lopen.
 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken of diarree. Dit verdwijnt meestal vanzelf na korte tijd. U kunt het voorkomen door het middel met wat voedsel in te nemen. Blijft u last houden van deze klachten, neem dan contact op met uw arts. Als u stopt met het gebruik, gaan deze bijwerkingen weer over.
 • Droge mond. Hierdoor kunnen zich eerder gaatjes in uw gebit ontwikkelen. Poets en flos daarom extra goed als u merkt dat u last hebt van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker uw gebit controleren als u dit middel gedurende verschillende weken gebruikt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last hebt van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Lamotrigine en autorijden: Bij bepaalde aandoeningen mag u niet autorijden. Overleg met uw arts of u met uw medicijn en aandoening mag autorijden.
Lamotrigine en alcohol: Alcohol versterkt het versuffende effect van dit middel. Ook als u niets van deze bijwerking hebt gemerkt, kunt u door het gebruik van alcohol wel suf worden en kan uw coördinatie- en beoordelingsvermogen afnemen.
Lamotrigine bij zwangerschap: Er is nog te weinig bekend over de risico’s voor de ongeboren baby, als u dit middel gebruikt tijdens de zwangerschap. Het is daarom niet raadzaam in verwachting te raken zolang u dit middel gebruikt. Bent u toch in verwachting geraakt, of wilt u binnenkort zwanger worden, overleg dan direct met uw arts.

Wilt u meer informatie over Lamotrigine en de bijwerkingen van Lamotrigine? Download dan hier de bijsluiter.

Lamotrigine: hoe gebruik je het?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • De gewone Lamotriginetabletten kunt u innemen met een glas water.
 • De Lamotrigine-oplostabletten (‘disper’) kunt u, al naar gelang uw eigen voorkeur, op verschillende manieren innemen. U kunt ze heel doorslikken, kauwen of vooraf oplossen in een beetje water. Vervolgens nog een glas water drinken om na te spoelen.

Wanneer?

U mag het middel innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Als u het één keer per dag gebruikt: bij voorkeur ’s ochtends. Als u het twee keer per dag gebruikt: ’s ochtends en ’s avonds.

Hoelang?

U zult dit middel waarschijnlijk langdurig moeten gebruiken. Na enkele weken tot maanden zal uw arts met u bekijken of het voldoende werkzaam is. Het kan zijn dat de arts de dosering tussentijds aanpast. Verander in elk geval nooit zelf de dosering.

Lamotrigine: wat is de dosering?

Lamotrigine is verkrijgbaar in de volgende doseringen:

 • Lamotrigine tabletten
 • Lamotrigine oplostabletten

Lamotrigine nu thuisbezorgd

Schrijft uw arts Lamotrigine voor? Schrijf u dan nu in en laat uw medicijn bij u thuisbezorgen.

Lamotrigine: alternatieve medicijnen

Zoekt u een vergelijkbaar geneesmiddel als Lamotrigine? Bekijk hier de alternatieven:

 • Carbamazepine
 • Valproïnezuur
 • Oxcarbazepine

De Thuisapotheek, hoe gemakkelijk is dat?

Lees hier hoe het lidmaatschap van De Thuisapotheek ook uw leven gemakkelijker maakt.

Bronnen

Bronnen waarop deze tekst over Lamotrigine gebaseerd is.