< Overzicht geneesmiddelen

Rivastigmine

Rivastigmine: nooit meer naar de apotheek voor uw herhaalrecepten

Hebt u het medicijn Rivastigmine nodig? Dan bent u hier op de juiste plaats. Wanneer u zich eenmalig aanmeldt worden alle herhaalrecepten van uw medicijn Rivastigmine voor u gratis met zorg geregeld. U hoeft nooit meer langs de apotheek en hiernaast zorgen wij ook dat de kosten bij uw zorgverzekeraar gedeclareerd worden.

Hebt u Rivastigmine voorgeschreven gekregen door uw arts? Bekijk snel hoe u het voortaan zonder zorgen thuis kunt laten bezorgen! Of bekijk informatie over de service van De Thuisapotheek.

 Rivastigmine: wat is het?

Rivastigmine behoort tot de groep geneesmiddelen die remmers van acetylcholinesterase worden genoemd.
Rivastigmine is bekend onder de merknaam:

  • Exelon®

Rivastigmine: belangrijkste termen

Rivastigmine: waarvoor wordt het gebruikt?

Rivastigmine wordt gebruikt bij dementie.

 Rivastigmine: hoe werkt het?

Bij lichte of matige vormen van dementie kan de arts u Rivastigmine voorschrijven. Rivastigmine remt het enzym acetylcholinesterase. Dit enzym breekt in de hersenen de boodschapperstof acetylcholine af. Rivastigmine zorgt er dus voor dat de hoeveelheid van de boodschapperstof toeneemt. Hierdoor kunnen de hersenzenuwen weer beter functioneren. Bij patiënten met dementie kan hierdoor het geheugenverlies minder ernstig worden.

Het effect is echter niet altijd groot en het werkt niet bij alle mensen. Bij 10-15% van de patiënten heeft dit middel een effect.

Rivastigmine: wat zijn de bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. Dit is vooral het geval in het begin van de behandeling. Daarom wordt de dosering meestal langzaam opgebouwd. De belangrijkste bijwerkingen zijn misselijkheid, duizeligheid en slaperigheid.

Regelmatige bijwerkingen Rivastigmine (bij 1 tot 10 per 100 gebruikers)
• Misselijkheid of andere maag-darmklachten, zoals braken, buikpijn en diarree. Om maag-darmklachten te voorkomen, kunt u het beste de capsules innemen tijdens of vlak na het eten of met wat voedsel. Mensen die in het verleden last hebben gehad van een maag- of darmzweer hebben meer kans op bijwerkingen op maag en darmen.

Soms (bij 1 tot 10 per 1.000 gebruikers)
• Een verminderde eetlust en gewichtsverlies. Neem contact op met uw arts als u te veel gewicht verliest.
• Duizeligheid, vooral bij opstaan uit bed of uit een stoel. Dit gaat in het algemeen over als uw lichaam aan het middel gewend is. Dit is binnen enkele dagen tot weken. Als u zich duizelig voelt, sta dan langzaam op uit bed of van een stoel. U kunt het beste even gaan liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen.
• Psychische klachten, zoals verwardheid, angst en depressie kunnen ontstaan. Raadpleeg uw arts als u hier te veel last van hebt.

Rivastigmine en autorijden: Dit medicijn wordt voor dementie gebruikt. Met deze aandoening mag u niet autorijden.
Rivastigmine en alcohol: Alcohol versterkt het versuffende effect van dit middel. Ook als u hier niets meer van merkt omdat u gewend bent geraakt aan dit middel, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.
Rivastigmine bij zwangerschap: Gebruik dit middel niet als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts of apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden.

Rivastigmine: hoe gebruik je het medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

  • Rivastigminepleisters: breng de pleister aan op een droge, schone plek op de huid van de rug, de bovenarm of de borstkas. Wanneer u de pleister vervangt, breng deze dan steeds op een andere plaats op de huid aan. U mag de pleister niet binnen 14 dagen op dezelfde plaats op de huid aanbrengen.

Wanneer?

  • Rivastigminecapsules: neem dit middel in tijdens of net na het eten. U hebt dan minder kans op maagklachten. Als u het twee keer per dag gebruikt, neem het dan bij het ontbijt en het avondeten.
  • Rivastigminepleisters: breng elke dag een nieuwe pleister aan, bij voorkeur op hetzelfde tijdstip van de dag.

Hoe lang?
Na enkele weken tot maanden zal uw arts met u bekijken of het voldoende werkzaam is. Als het middel voldoende werkzaam is zult u het waarschijnlijk gedurende langere tijd moeten blijven gebruiken.
Bij de pleisters zult u vaak voor een een periode van minimaal 4 weken beginnen met de minst sterke pleisters en daarna zult u overstappen op pleister met de hogere sterkte.

 Rivastigmine: wat is de dosering?

Rivastigmine is verkrijgbaar in de volgende doseringen:

  • Rivastigmine capsules
  • Rivastigmine pleisters

Rivastigmine: nu aanmelden

Schrijft uw arts Rivastigmine voor en wilt u zich direct aanmelden?

De Thuisapotheek, hoe gemakkelijk is dat?

Lees hier hoe het lidmaatschap van De Thuisapotheek ook uw leven gemakkelijker maakt.

Bronnen

Bronnen waarop deze informatie over Rivastigmine is gebaseerd.