< Overzicht geneesmiddelen

Simvastatine

Simvastatine: vanaf nu gratis uw herhaalrecept thuisbezorgd

Hebt u last van een te hoog cholesterolgehalte of een combinatie van te veel cholesterol en te veel vet in het bloed? Dan kan Simvastatine de oplossing zijn voor u. Hieronder kunt u meer informatie over dit medicijn lezen, maar u kunt het ook meteen bestellen. Wij zorgen dan dat alle zaken rondom uw medicijnen geregeld worden. Van het thuisbezorgen van de medicijnen tot het declareren van de kosten bij uw zorgverzekeraar. Het enige wat u hoeft te doen is u eenmalig gratis aan te melden.

Hebt u het medicijn Simvastatine voorgeschreven gekregen? Bekijk snel hoe u het voortaan zonder zorgen thuisbezorgd kunt krijgen! Of klik hier voor de service van De Thuisapotheek.

 Simvastatine: wat is het?

De werkzame stof in Simvastatine is simvastatine.
Simvastatine behoort tot de cholesterolsyntheseremmers. Ze worden ook wel statines genoemd.

Simvastatine is bekend onder de merknamen:

 • Zocor®
 • Simvastatine

Simvastatine: belangrijkste termen

 Simvastatine: waarvoor wordt het gebruikt?

Simvastatine wordt voorgeschreven bij een te hoog cholesterolgehalte of een combinatie van te veel cholesterol en te veel vet in het bloed. Ook schrijven artsen het voor aan mensen die een verhoogd risico op hart-vaatproblemen hebben, zoals bij angina pectoris of diabetes mellitus.

Simvastatine: hoe werkt het?

Simvastatine verlaagt het cholesterol en daardoor ook het vetgehalte in het bloed. Mensen die met dit medicijn hun te hoge cholesterolgehalte hebben verlaagd, blijken minder hart- en vaatziekten, zoals hartinfarcten of beroerten te krijgen.

Na vier tot zes weken is het volledige effect van dit medicijn bereikt. Zelf merkt u niet veel van de werking van dit medicijn. U weet pas of het werkt bij een bloedonderzoek. Toch is het belangrijk Simvastatine elke dag in te nemen. Alleen dan kan Simvastatine het risico op hart- en vaatziekten verlagen.

 Simvastatine: wat zijn de bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.
De belangrijkste bijwerkingen zijn spierpijn, gewrichtspijn, spierzwakte, spierkramp en maag-darmklachten.

Zelden (bij 1 tot 10 per 10.000 gebruikers)
• Spierpijn, gewrichtspijn, spierzwakte en spierkramp. Meestal is dit onschuldig, maar zeer zelden kan dit wijzen op een ernstige bijwerking op de spieren. De verschijnselen van deze ernstige bijwerking zijn spierpijn, spierzwakte, algemeen ziek voelen, koorts, misselijkheid en braken. De spierpijn zit meestal in de kuiten of onderrug, maar ook het gehele lichaam kan zeer doen. Overleg met uw arts als u onverklaarbare spierpijn hebt. Als deze spierpijn door het medicijn komt, kan de arts eventueel de dosering verlagen of een ander medicijn voorschrijven. Als u last krijgt van ernstige verschijnselen, moet u zo snel mogelijk uw arts raadplegen.
• Maag-darmklachten, zoals buikpijn, verstopping, winderigheid, misselijkheid, zuurbranden of diarree. Deze bijwerkingen treden vooral in het begin van de behandeling op. Meestal helpt het als u dit medicijn met wat voedsel inneemt. Blijft u er ook na enige dagen last van houden? Neem dan contact op met uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last hebt van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Simvastatine en autorijden: Een enkele keer kan het voorkomen dat u de eerste dagen dat u dit medicijn gebruikt, duizelig bent. Na enkele dagen is dat meestal weer over en is autorijden geen probleem.
Simvastatine en alcohol: Te veel alcohol is niet goed voor de lever. Simvastatine kan in zeldzame gevallen leverafwijkingen geven. Gebruik daarom niet te veel alcohol. Eén of twee glazen per dag is in het algemeen geen probleem.
Simvastatine bij zwangerschap: Gebruik Simvastatine niet als u zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. Dit medicijn kan aangeboren afwijkingen veroorzaken, het kan de stofwisseling van de baby in gevaar brengen.
Als u dit medicijn gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts of u tijdelijk met het medicijn kunt stoppen.

Simvastatine: hoe gebruik je het?

Hoe?
Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
U kunt dit medicijn het best ’s avonds na het eten of voor het slapengaan innemen. ’s Nachts is namelijk de aanmaak van cholesterol door de lever het hoogst. Zo profiteert u het meest van het effect van Simvastatine.
Als u een hoge dosis moet gebruiken omdat u de erfelijke vorm van een ernstig verhoogd cholesterolgehalte hebt, kunt u de dosis zodanig verdelen dat u ’s avonds het grootste deel en ’s ochtends een kleiner deel inneemt.

Hoe lang?
Als dit medicijn uw cholesterolgehalte voldoende naar beneden brengt, moet u het waarschijnlijk uw leven lang gebruiken. Alleen als u dit medicijn elke dag gebruikt verlaagt het uw risico op hart- en vaatziekten.

 Simvastatine: wat is de dosering?

Simvastatine is verkrijgbaar in de volgende dosering:

 • Simvastatine tabletten

Simvastatine: nu aanmelden

Schrijft uw arts Simvastatine voor en wilt u zich direct aanmelden?

Simvastatine: alternatieve medicijnen

Zoekt u een vergelijkbaar geneesmiddel als Simvastatine? Bekijk hier de alternatieven:

De Thuisapotheek, hoe gemakkelijk is dat?

Lees hier hoe het lidmaatschap van De Thuisapotheek ook uw leven gemakkelijker maakt.

Overzicht leveranciers Simvastatine

 • Apotex
 • Pch
 • Ratiopharm
 • Katwijk
 • Mylan
 • Centrafarm
 • Karib
 • Ranbaxy
 • Actavis
 • Accord
 • A
 • Apothecon

Bronnen waarop deze informatie over Simvastatine is gebaseerd.