< Overzicht geneesmiddelen

Tramadol

Tramadol bestellen: nooit meer naar de apotheek voor uw herhaalrecepten

Hebt u last van ernstige pijn of zenuwpijn? Dan kan Tramadol de oplossing zijn om uw pijn te stillen.  Door u eenmalig aan te melden worden alle herhaalrecepten van uw medicijn Tramadol voor u gratis met zorg geregeld. Van het bestellen en bezorgen van uw medicijnen tot het declareren van de kosten bij uw zorgverzekeraar. Geen wachtrijen meer bij de apotheek en ook geen gedoe meer met formulieren van de Zorgverzekeraar.

Heeft uw arts u het medicijn Tramadol voorgeschreven? Lees snel hoe u het voortaan zonder zorgen thuis kunt laten bezorgen! Of klik hier voor de service van De Thuisapotheek.

Tramadol: wat is het?

Tramadol is een morfineachtige pijnstiller. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen:

 • Tramagetic®
 • Tramal®
 • Tradonal®
 • Tramadol

Tramadol wordt ook gebruikt in combinatie met paracetamol, onder de merknaam Zaldiar®.

Tramadol: top 10 termen

Door te klikken op de onderstaande termen springt u direct naar het onderwerp waar het beschreven wordt:

Tramadol: waarvoor wordt het gebruikt?

Tramadol wordt gebruikt bij bestrijding van matige en ernstige pijn. Het heeft een sterke pijnstillende werking.

Tramadol: hoe werkt het? 

Een beschadigd deel van het lichaam stuurt via gevoelszenuwen een ‘bericht’ aan de hersenen. De hersenen reageren hier op door beweging, bijvoorbeeld de handen weg te trekken van een hittebron, en met emoties, zoals angst. In veel situaties zijn deze reacties nuttig, maar bij ziekte, operaties en eerdere verwondingen is dat vaak niet meer zo.

Bij pijn schrijft de arts meestal eerst een eenvoudige pijnstiller voor, zoals paracetamol, acetosal of ibuprofen. Daarna vaak paracetamol met codeïne. Als dat niet voldoende werkt, dan schrijft de arts soms Tramadol voor. Tramadol zorgt ervoor dat het ‘bericht’ in de hersenen niet of minder sterk aankomt. Hierdoor voelt u de pijn minder en reageert u er rustiger op.

Bij de gewone tabletten en druppels merkt u dat de pijn binnen één uur vermindert. De zetpillen werken binnen twee tot drie uur. De werking van de zetpillen en gewone capsules houdt zes tot acht uur aan. De tabletten en capsules met gereguleerde afgifte werken ongeveer 12 uur of ongeveer 24 uur. Tramadol is ongeveer 10 keer minder sterk dan morfine.

Lees de Tramadolbijsluiter als u alle details wilt lezen van de werking.

Tramadol: wat zijn de bijwerkingen? 

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

Soms (bij 1 tot 10 per 1.000 gebruikers)
• Sufheid, slaperigheid, een draaierig gevoel en een verminderd reactievermogen. Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Onderneem geen risicovolle activiteiten, zeker niet de eerste twee weken van de behandeling, als u nog aan het medicijn moet wennen.
• Misselijkheid, soms met braken. Meestal gaat deze bijwerking over als u na enkele dagen aan dit medicijn gewend bent geraakt. Meestal helpt het om even te gaan liggen als u zich misselijk voelt.

Tramadol en autorijden: Dit medicijn vermindert uw reactietijd en rijvaardigheid. Dit komt door de bijwerkingen, zoals sufheid, verwardheid en duizeligheid.
De invloed van dit medicijn op uw rijvaardigheid is groter dan na het drinken van vier standaardglazen alcoholische drank.
 Tramadol en alcohol: Beperk het gebruik van alcohol en drink het liever niet. Door dit medicijn reageert u veel sterker op alcohol dan u gewend bent. Bovendien versterkt alcohol de bijwerkingen van dit medicijn, zoals sufheid en slaperigheid.
Tramadol bij zwangerschap: Gebruik dit medicijn niet als u zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend.
Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn. 

Wilt u meer informatie over Tramadol en de bijwerkingen van Tramadol? Download dan hier de bijsluiter.

Tramadol: hoe gebruik je het?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Tramadoltablet of -capsule: innemen met een half glas water.
 • Tramadoltabletten met vertraagde afgifte (‘retard’): heel doorslikken met een half glas water. De tabletten niet kauwen of fijnmaken, omdat dan onbedoeld al het werkzame bestanddeel tegelijk vrijkomt. Deze tabletten zijn zo gemaakt, dat ze langzaam oplossen, waardoor ze minder bijwerkingen geven en langer werken.
 • Tramadolcapsules met vertraagde afgifte (‘retard’): innemen met een half glas water. Eventueel mogen de capsules uit elkaar worden gehaald voor het innemen. De korrels die hierin zitten, niet kauwen of fijnmaken, omdat dan onbedoeld al het werkzame bestanddeel tegelijk vrijkomt. De korrels zijn zo gemaakt, dat ze langzaam oplossen, waardoor ze minder bijwerkingen geven en langer werken.
 • Tramadolbruistablet: doe de bruistablet in een half glas water, wacht tot de tablet is opgelost en drink dat op. Spoel het glas daarna na met een beetje water en drink dat ook op.
 • Tramadolzetpillen: de zetpil in de anus brengen. Het maakt daarbij niet uit of u de zetpil met de punt naar voren of met de stompe kant naar voren inbrengt. Als u zetpil met een beetje water bevochtigt, kunt u hem wat makkelijker inbrengen.

Wanneer?
Het maakt niet uit op welke momenten u dit medicijn gebruikt. Wel raadt de arts u meestal aan dit medicijn altijd op dezelfde tijden te nemen en niet te wachten tot de pijn weer toeneemt.

Hoe lang?

Gebruik Tramadol zo lang uw arts aangeeft dat dit nodig is. Als u dit medicijn gedurende meerdere maanden gebruikt, is er een kans dat u er gewend aan raakt en er alleen geleidelijk mee kunt stoppen.

Tramadol: wat is de dosering?  

Tramadol is verkrijgbaar in de volgende doseringen:

 • Tramadol tabletten
 • Tramadol bruistabletten
 • Tramadol tabletten met vertraagde afgifte
 • Tramadol capsules
 • Tramadol capsules met vertraagde afgifte
 • Tramadol druppels
 • Tramadol zetpillen
 • Tramadol injecties

Tramadol: nu aanmelden

Schrijft uw arts Tramadol voor en wilt u zich direct aanmelden?

Tramadol: alternatieve medicijnen

Zoekt u een vergelijkbaar geneesmiddel als Tramadol? Bekijk hier de alternatieven:

De Thuisapotheek, hoe gemakkelijk is dat?

Lees hier hoe het lidmaatschap van De Thuisapotheek ook uw leven gemakkelijker maakt.

Overzicht leveranciers Tramadol

Bronnen waarop deze informatie over Tramadol is gebaseerd.