een 4.2 van 5 sterren
De service en dienstverlening van Thuisapotheek scoort vier sterren in het Patiënttevredenheidsonderzoek 2022!

Let op uw medicijngebruik tijdens hitte

07-07-2020

De zomerperiode is weer aangebroken! Wees met hitte extra alert op uw medicijngebruik. Sommige medicijnen hebben invloed op de regeling van de temperatuur in het lichaam. Dit is belangrijk om te weten. Uw apotheker en arts houden dit in de gaten. Soms is het nodig om tijdelijk de dosering van een medicijn aan te passen. Of zelfs (tijdelijk) te stoppen. Let op, doe dit nooit zonder te overleggen met uw apotheker of arts.

Deze aandoeningen vragen om extra aandacht bij hitte:

 • Hartproblemen, hoge bloeddruk: Gebruikt u medicijnen tegen hartproblemen of hoge bloeddruk? Bij hitte kunnen deze medicijnen het vocht en de zouten in het lichaam verminderen. Met als mogelijk gevolg: kans op uitdroging, te weinig zweten en flauwvallen. Plaspillen (diuretica) zijn hier een voorbeeld van.
 • Ontlastingsproblemen: Bij problemen met de ontlasting is het altijd belangrijk om voldoende te drinken. Bij diarree verlies je veel vocht. En ook bij verstopping en bij het gebruik van laxeermiddelen speelt vaak een tekort aan vocht een rol.
 • Hersenaandoeningen, psychische aandoeningen: Medicijnen tegen de ziekte van Parkinson en medicijnen tegen een psychose (een psychische aandoening) kunnen ervoor zorgen dat u minder zweet.

Medicijnpaspoort
Zit u in een hittegolf? Uw medicijnpaspoort is een handig document om bij de hand te hebben. Het medicijnpaspoort is een overzicht van alle medicijnen die u gebruikt. Uw apotheker print uw medicijnpaspoort graag (gratis) voor u uit.

Medicijnen bewaren als het warm is

Is het warm? Bekijk dan op het etiket of in de bijsluiter hoe u uw medicijn het beste kunt bewaren. Hieronder staat een aantal tips. Hierbij geldt: u kunt uw apotheker altijd om advies vragen.

 • Droge kast onder 25°C (meestal is dit goed): Voor de meeste medicijnen geldt: een droge, afgesloten kast tot 25°C is een goede plek om te bewaren. Ook bij een hittegolf blijven uw medicijnen hierin goed. Zo’n kast is prima als er geen speciaal bewaaradvies op de verpakking staat.
 • Badkamer (nooit goed): De badkamer is nooit een goede plek voor medicijnen. Hier is het te vochtig.
 • Koelkast (kan te koud zijn): Geneesmiddelen mogen bij hitte alleen in de koelkast als u dit op het etiket of in de bijsluiter ziet staan. Anders niet.
  • Zetpillen kunnen smelten door warmte. Ze mogen echter niet zomaar in de koelkast. Let goed op het bewaaradvies. Die staat op het etiket of in de bijsluiter.
  • Vloeistoffen, zoals drankjes of ampullen met injectievloeistof, mogen niet zomaar in de koelkast. In de koelkast kunnen kristallen ontstaan. Let daarom op het bewaaradvies.
  • Ook oog- en oordruppels en klysma’s mogen niet zomaar in de koelkast. Let ook hier op het bewaaradvies.
   Mogen de druppels in de koelkast? Warm ze dan 5 minuten voor gebruik even op in uw handen. Dat is prettiger voor gebruik.

Bewaart u uw medicijnen in de koelkast? Zorg dat kinderen er niet bij kunnen. Doe de medicijnen in een doos die niet gemakkelijk open kan.

Medicijnen onderweg goed houden
Gaat u uw medicijnen afhalen maar moet u ook andere inkopen doen? Ga bij hitte dan het laatst naar de apotheek. En daarna direct naar huis. Voor sommige medicijnen is een koeltas handig.

 • Laat medicijnen niet in een warme auto liggen.
 • Bewaar medicijnen niet dicht tegen het lichaam, zoals in een broekzak. Bewaar ze in een tas. Voor medicijnen die in de koelkast moeten is tijdens reizen een koeltas nodig. Vraag hiernaar in uw apotheek.

Bron: https://www.apotheek.nl/themas/hitte-en-medicijnen#medicijngebruik-en-hitte

Terug naar overzicht
Top