Nieuws

Wereld Multiple Sclerose (MS) Dag

Wereld Multiple Sclerose (MS) Dag

Wat is Multiple Sclerose (MS)?
Multiple Sclerose, vaak afgekort als MS, is een aandoening van het centrale zenuwstelsel dat zijn je hersenen en het ruggenmerg. Je zenuwcellen sturen signalen naar elkaar via dunne draadjes, zodat je spieren en organen goed kunnen werken. Om deze draadjes zit een beschermlaagje, de myeline, dat zorgt dat de signalen snel en soepel doorkomen.

Bij MS raakt je afweersysteem in de war en valt het per ongeluk deze beschermlaag aan. Hierdoor ontstaan beschadigingen, ook wel ontstekingen genoemd. Dat maakt het moeilijker voor je hersenen om de juiste signalen naar je lichaam te sturen. Na verloop van tijd kan ook de zenuw zelf beschadigen, waardoor spieren en organen minder goed werken.

De naam ‘Multiple Sclerose’ betekent letterlijk ‘meerdere littekens’, omdat er littekentjes ontstaan op verschillende plekken in het zenuwstelsel. Omdat het lichaam zichzelf aanvalt, noemen we MS een auto-immuunziekte.

In Nederland hebben ruim 36.000 mensen MS. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, en meestal bij mensen jonger dan 65 jaar.

Symptomen van MS
De ontstekingen in je zenuwstelsel kunnen allerlei klachten veroorzaken, zoals:

  • Tintelingen of pijn in armen en benen

  • Moeite met bewegen

  • Wazig of dubbel zien

  • Zwakke of stijve spieren

  • Minder gevoel voor kou of warmte

  • Somberheid of angst

  • Problemen met praten of slikken

  • Last van seksualiteit of incontinentie

  • Concentratie- en geheugenproblemen

  • Vermoeidheid, wat een veelvoorkomende klacht is

Elke persoon ervaart MS anders, dus de klachten kunnen sterk verschillen en het verloop van de ziekte is moeilijk te voorspellen.

Welke soorten MS zijn er?
MS kent verschillende vormen:

  • RRMS (Relapsing Remitting MS): je hebt aanvallen (schubs) met klachten, afgewisseld met periodes van herstel. Dit is de meest voorkomende vorm.

  • SPMS (Secundair Progressieve MS): na verloop van tijd gaat RRMS over in een vorm waarbij de klachten langzaam verergeren zonder duidelijke aanvallen.

  • PPMS (Primair Progressieve MS): hierbij worden de klachten vanaf het begin langzaam erger, zonder aanvallen.

Hoe wordt MS vastgesteld?
Omdat de klachten heel verschillend zijn, kan het lastig zijn om MS te herkennen. Vaak beginnen de klachten langzaam en vaag. Bij vermoedens verwijst de huisarts je naar een neuroloog. Die doet een MRI-scan van je hersenen en ruggenmerg om te kijken of er littekens of ontstekingen zijn. Als die op verschillende plekken én momenten voorkomen, en andere oorzaken zijn uitgesloten, kan MS worden vastgesteld. Soms is er extra onderzoek nodig, zoals een ruggenprik.

Wat veroorzaakt MS?
De exacte oorzaak van MS is nog niet bekend. Wel denken we dat een combinatie van erfelijke factoren, omgeving en leefstijl een rol speelt. MS komt vaker voor in koudere landen, bij rokers en mensen met overgewicht. MS is niet erfelijk, maar je kunt wel een aanleg hebben die door externe factoren wordt getriggerd.

Behandeling van MS
MS is helaas niet te genezen, maar er zijn wel behandelingen die de klachten kunnen verminderen en het ziekteverloop kunnen vertragen:

  • Medicatie die het immuunsysteem beïnvloedt en aanvallen vermindert

  • Therapieën zoals fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en psychologische ondersteuning

  • Stamceltherapie, een nieuwe experimentele behandeling die het afweersysteem probeert te resetten

Leven met MS
MS is voor iedereen anders. Ongeveer de helft van de mensen heeft weinig klachten, terwijl de andere helft steeds meer beperkingen krijgt. Na twintig jaar heeft één op de drie mensen met MS een hulpmiddel nodig om zich te verplaatsen.

Je kunt zelf veel doen om klachten te verminderen: blijf in beweging, maar luister goed naar je lichaam, voorkom stress, eet gezond, gebruik je medicatie zoals voorgeschreven, rook niet en drink met mate. Een sterk netwerk en een goed medisch team helpen ook enorm.

Wereld MS Dag
Op 30 mei is het Wereld MS Dag, een dag waarop wereldwijd aandacht is voor MS. Het doel is meer bekendheid, steun voor patiënten en fondsen voor onderzoek.

MS-medicatie eenvoudig thuisbezorgd
Heb je MS-medicatie nodig? Bij Thuisapotheek bezorgen we je medicijnen snel en betrouwbaar thuis. Vraag je arts om het recept naar ons te sturen, of upload zelf een foto via onze app. Heb je vragen? Neem contact met onze apothekers!