Vraag en antwoord
Wat is anticonceptie?
Beginnen met de pil:
Om te beginnen met de anticonceptiepil neem je contact op met je huisarts Aan de hand van een aantal vragen stelt jouw huisarts vast welke soort pil het beste bij jou en je situatie past. Je arts schrijft vervolgens een recept uit waarmee je de anticonceptiepil bij Thuisapotheek kan bestellen. Je kunt het beste starten met de pil op de eerste dag van je menstruatie. Zo ben je direct beschermt tegen zwangerschap. Een anticonceptiepil neem je iedere dag op een vast tijdstip in. Na elke pilstrip slik je gedurende één week geen pillen. Dit noemen we de stopweek. De menstruatie komt meestal na 2 tot 3 dagen na het innemen van de laatste anticonceptiepil op gang. Er zijn twee verschillende typen anticonceptiepillen verkrijgbaar:• De combinatiepil met zowel een oestrogeen en een progestageen hormoon.
• En de pil zonder oestrogeen.
Binnen deze categorieën vind je nog meer varianten. Binnen de combinatiepillen heb je bijvoorbeeld één fase pillen, meer fasen pillen en combinatiepillen zonder stopweek. Bespreek samen met jouw arts welke anticonceptiepil het beste bij jou past. Als je begint met de anticonceptiepil op de eerste dag van je menstruatie, ben je meteen beschermd tegen zwangerschap. Begin je op een andere dag? Dan moet je nog 7 dagen een aanvullend anticonceptiemiddel gebruiken.Merken, soorten en methodes
De pil: soorten en hun kenmerken
Er zijn verschillende soorten anticonceptiepillen op de markt met allerlei verschillende hormonen. De twee hoofdcategorieën zijn de combinatiepil en de pil zonder oestrogeen. Zoals ieder medicijn kan de anticonceptiepil bijwerkingen veroorzaken, lees meer hierover onderaan de pagina of in de beschrijving van het betreffende product.
In de combinatiepil zitten hormonen, namelijk oestrogeen en progestageen. Het hormoon oestrogeen zorgt voor een voorspelbare menstruatie. Progestageen zorgt ervoor dat je niet zwanger raakt. De combinatiepil mag je niet gebruiken als je borstvoeding geeft. De meeste combinatiepillen bevatten een synthetisch oestrogeen dat ‘ethinylestradiol’ heet. Er bestaan ook combinatiepillen die lichaamseigen oestrogeen bevatten of worden omgezet in lichaamseigen oestrogeen. Er bestaan 3 verschillende soorten combinatiepillen: één fase, drie fasen en vier fasen pillen. Dit heeft te maken met de samenstelling van de hormonen. Het doel hiervan is de normale menstruatiecyclus van de vrouw zo goed mogelijk nabootsen. De anticonceptiepil zonder oestrogeen en wordt ook wel de minipil genoemd. In de minipil zit alleen progestageen. Dit hormoon is afgeleid van mannelijke hormoon testosteron. Progestageen zorgt ervoor dat je niet zwanger raakt.
De oestrogeenvrije pil kan een optie zijn wanneer je geen oestrogenen mag gebruiken, of als je last hebt van bijwerkingen die veroorzaakt worden door het oestrogeen in de combinatiepil, of wanneer je borstvoeding geeft. Het is daarom goed om van te voren met je huisarts of apotheker te bespreken welke pil het beste bij jou past. Bekijk hieronder per categorie welke middelen Thuisapotheek aanbiedt.
Over onze herhaalservice
Upload tijdens je eerste bestelling gemakkelijk jouw recept of oude anticonceptie doosje bij het product naar keuze, vul je BSN in en bestel voortaan gemakkelijk opnieuw online. Kies bij je aankoop de hoeveel voorraad je in huis wilt (max 1 jaar) en krijg deze binnen 3 werkdagen bij jou thuis in de bus. Via jouw Thuisapotheek account kun je zelf deze service aanpassen of uit/aanzetten. Twee weken voordat jouw pilvoorraad op is ontvang je een e-mail met een bestelherinnering. Via deze link kun je gemakkelijk op de website een vervolgbestelling plaatsen. Wacht dus niet langer en bestel jouw anticonceptie voortaan online!
Veelgestelde vragen
Je kunt het beste op de dag van de menstruatie beginnen met het slikken van de pil. Je bent dan namelijk meteen beschermd. Houdt rekening mee dat het 7 dagen duurt indien je op een andere dag begint. De pil werkt namelijk niet meteen. Er wordt geadviseerd om dan een extra voorbehoedsmiddel te gebruiken.
Bij het vergeten van één pil is de kans op zwangerschap minimaal, zelfs tijdens de 1e week van een nieuwe strip. Maar hopelijk gebeurt het niet te vaak want de pil wordt steeds minder betrouwbaar. Lees daarom altijd voor gebruik aandachtig de bijsluiter door. Mocht je toch de pil zijn vergeten? Dan gelden de volgende adviezen voor de eenfasepil en de driefasenpil.
Eén pil vergeten in te nemen: Dan is er nog niets aan de hand, neem de pil alsnog in. Alleen als het de eerste maand is waarin de pil wordt gebruikt, en deze wordt één keer vergeten, handel dan als hieronder (twee of meer pillen vergeten in te nemen).
Twee pillen vergeten in te nemen, de tweede pil minder dan 12 uur na het gebruikelijke tijdstip: De tweede vergeten pil alsnog innemen binnen 12 uur na het gebruikelijke tijdstip. De pil blijft dan betrouwbaar.
Dan kunnen er wel aanvullende maatregelen nodig zijn. Bekijk daarom hier de mogelijke scenario’s in 1 handig schema zodat je exact weet wat je moet doen. Open schema.
Het is belangrijk om te beseffen dat het onzeker is of de pil zijn werking doet als je binnen 3 uur na het innemen van de pil hebt overgeven. Er is namelijk een grote kans dat je de pil uit braakt. Het advies is om dezelfde dag, nadat de misselijkheid voorbij is, een nieuwe pil in te nemen. Dit geldt ook voor diarree.
Nee. Je bent niet beschermd tegen soa als je de pil alleen gebruikt. Om jezelf te beschermen tegen soa dient je ALTIJD een condoom te gebruiken.
Bij kinderwens kun je gelijk stoppen met het gebruik van uw pil en ben je gelijk vruchtbaar. Je hoeft de pilstrip niet af te maken. Enkele dagen na het stoppen zul je een bloeding krijgen.
De anticonceptiepil, is de meest bekende vorm van anticonceptie voor vrouwen. Ben je ouder dan 21 jaar? Dan krijg je de pil niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt wel een aanvullende verzekering afsluiten.
Tot 18 jaar
Anticonceptie valt onder de basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico, maar soms wel een eigen bijdrage.
18 tot 21 jaar
Anticonceptie valt onder de basisverzekering. Betaalt in dit geval wél eigen risico. Moet je voor jouw pil een eigen bijdrage betalen? Dan kun je dit aanvullend verzekeren.
21 jaar of ouder
Anticonceptie valt niet onder de basisverzekering. Je betaalt dus alle kosten zelf. Heb je een aanvullende verzekering voor anticonceptie? Dan betaal je geen eigen risico meer. Wel kan het zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen.
Ben je 21 jaar of ouder en zijn anticonceptiemedicijnen onderdeel van de behandeling van endometriose of menorragie (in combinatie met bloedarmoede)? Dan is er een vergoeding mogelijk vanuit de basisverzekering.
Raadpleeg je verzekeraar voor alle vergoedingen of declaratie mogelijkheden
Anticonceptiemiddelen vallen onder de categorie medicatie. Helaas mag medicatie niet retour gestuurd worden.
Vanaf de leeftijd van 52 jaar neemt de kans op ernstige bijwerkingen toe, zoals borstkanker en hart-en vaatziekten. Daarnaast zijn veel vrouwen op deze leeftijd in de overgang. Voor 52+ gebruikers dient daarom een recept aanwezig te zijn.
Ja! Thuisapotheek levert alle medicijnen door heel Nederland. Dus ook de anticonceptiemiddelen. Of het nu bij je thuis is of op je werk? Als je bij Thuisapotheek besteld, heb je het binnen 3 werkdagen in huis.
Nee, in principe wordt je bestelling in een brievenbuspakket geleverd. Past je bestelling niet door de brievenbus, dan zal de bezorger het pakket aan de deur
afgeven. Hiervoor ontvangt je een track and trace code zodat je weet in welk
tijdsvak je het pakket kunt verwachten.
Geen antwoord gekregen op je vraag? Je kunt ons bereiken op werkdagen van 08.00 uur tot 17.30 uur. Stel gemakkelijk je vraag via Whatsapp of via de chat op de website. Een apothekersassistent antwoordt binnen een half uur. Ook kun je een e-mail sturen naar klanten@thuisapotheek.nl