Extra informatie

Eerste uitgifte gesprek

Eerste uitgifte gesprek

Een nieuw medicijn gebruiken/krijgen kan altijd een beetje spannend zijn. Daarom krijgt u bij een nieuw aangeschreven medicijn van Thuisapotheek altijd extra begeleiding en een heldere uitleg over het gebruik. Dit wordt ook wel een eerste uitgifte- of een begeleidingsgesprek genoemd. Het doel van dit gesprek met één van onze apothekers of assistentes is het waarborgen van veilig medicijngebruik. Dit wordt ook wel medicatiebewaking genoemd.

Tijdens het eerste uitgifte gesprek wordt in de rust en privacy van uw eigen huis een aantal onderwerpen besproken, zodat u het geneesmiddel veilig kunt gaan gebruiken. Voorafgaande aan dit gesprek zal één van onze gecertificeerde apothekers eerst controleren of de dosering gepast is voor u en checkt of er een wisselwerkingen is met andere medicijnen. Vervolgens controleert hij of zij of u misschien allergisch bent voor bepaalde stoffen in het medicijn. Waarna deze stappen zijn doorlopen, wordt er ook altijd gekeken of er eventuele waarschuwingen zijn vanuit het apotheeksysteem.

Wanneer alles in orde is, zal de Wanneer het gesprek is ingepland worden samen met u de mogelijke bijwerkingen besproken en wordt er altijd aandacht verleend aan de medicijn begeleiding. Hierin wordt het gebruik (hoeveelheid en hoe te gebruiken) besproken en eventuele wisselwerkingen met andere medicijnen. Dit is een belangrijk onderdeel en zal ook zeker aanbod komen zodat de veiligheid en effectiviteit van de medicatie optimaal wordt benut. Tot slot is er genoeg ruimte voor vragen zodat u met een gerust hart de medicijnen kunt gebruiken. De schriftelijke uitleg wordt na het gesprek naar u opgestuurd, mocht u het nog even terug willen lezen.

De digitale bijsluiter

Een digitale bijsluiter bevat net als de geprinte versie, alle informatie die u moet weten over uw medicijn. Vanaf 2022 hoeven verplichte bijsluiters bij medicijnen niet langer alleen in gedrukte vorm (met vaak piepkleine lettertjes) verstrekt te worden. Dus wilt u digitaal uw bijsluiters ontvangen of vragen stellen aan één van onze apothekers wanneer het u uitkomt? Download de Thuisapotheek app of schrijf u gemakkelijk via het inschrijfformulier. Meer weten over deze mogelijkheden? Lees hier dan meer over onze service.  

Is het eerste uitgiftegesprek verplicht?

Ja, het eerste uitgiftegesprek is verplicht. In principe mag de apotheek u geen medicijn meegeven zonder dit adviesgesprek. Ook als u geen behoefte heeft aan begeleiding. Het is een onderdeel van de zorg die apothekers verlenen. Door dit begeleidingsgesprek gebruikt u veilig en bewust uw nieuwe medicijn.

Wanneer mag een apotheker het eerste uitgiftetarief in rekening brengen?

  • Als u medicatie gaat gebruiken met een werkzame stof die u niet eerder heeft gebruikt
  • Als u medicatie gaat gebruiken met een sterkte die u niet eerder hebt gebruikt
  • Als u medicatie gaat gebruiken met een toedieningsvorm die u niet eerder hebt gebruikt
  • Als u medicatie gaat gebruiken die u een jaar geleden of langer voor het laatst gebruikt hebt

De kosten en vergoeding van het gesprek

De apotheker mag alleen voor ‘geneesmiddelen op recept’ kosten in rekening brengen voor het eerste uitgiftegesprek en de terhandstelling. De kosten hiervoor komen tot stand door afspraken tussen de zorgverzekeraar en de apotheek. Deze kosten verschillen per apotheek, niet per medicijn. Het maakt dus niet uit of u dure of goedkope medicijnen krijgt. Zo krijgt u een onafhankelijk advies over uw medicijngebruik. Het kan wel zo zijn dat er naast terhandstellingskosten ook materiaalkosten in rekening kunnen worden gebracht. Deze kosten zijn wel afhankelijk per medicijn.

Wat kost een eerste uitgifte?

  • Een eerste uitgifte gesprek (inclusief terhandstelling) kost bij een lokale apotheek gemiddeld tussen de 13 en 14 euro.
  • De terhandstelling (zonder het eerste uitgifte gesprek), ofwel de aflevering, kost bij een openbare apotheek gemiddeld tussen de 7 en 8 euro.
De kosten die hier boven benoemd zijn worden vergoed vanuit het basispakket van uw verzekeraar. Dit gaat dus wel eerst van uw eigen risico af. Bij Thuisapotheek zijn de kosten van het eerste uitgifte gesprek en de terhandstelling iets lager. Dit komt omdat we geen fysieke locaties hebben in dure panden en onze dienst kunnen verlenen door heel Nederland.