Extra informatie

Terhandstelling

Terhandstelling

Wanneer je een medicijn van je apotheek krijgt, betaal je niet alleen voor het medicijn zelf, maar ook voor de servicekosten. Dit zijn de terhandstellingskosten. Lees hieronder wat dit precies inhoudt, hoe de kosten zijn opgebouwd en wanneer je deze betaalt.

Wat zijn terhandstellingskosten?

Terhandstellingskosten zijn de kosten die een apotheek rekent voor het klaarmaken, checken en uitgeven van je medicijnen. Het zijn dus eigenlijk de kosten voor de dienstverlening van de apotheek. Hier hoort ook het controleren van je medicatie bij. Zo waarborgen onze apothekers een veilig medicijngebruik en voorkomen we een verkeerde combinatie van medicijnen. Ook wordt je voorraad zorgvuldig bijgehouden en weten we precies wanneer we contact moeten opnemen met je huisarts of specialist voor een nieuw herhaalrecept. Zo ontvang je altijd op tijd de juiste medicijnen.

Hoe hoog zijn de terhandstellingskosten?

De hoogte van de terhandstellingskosten hangt af van het soort medicijn dat je gebruikt en van de zorgverzekeraar waarbij je aangesloten bent. Ook de distributievorm van het medicijn (dus hoe het medicijn verstrekt wordt) speelt een rol. Bijvoorbeeld: de terhandstellingskosten voor een medicijnrol zijn iets hoger dan voor medicijnen die in doosjes worden uitgegeven.

Omdat alle regelingen rondom medicijnen per persoon kunnen verschillen, is het dus niet mogelijk om hier exacte bedragen weer te geven. Wel kunnen we vermelden dat we door goede afspraken met zorgverzekeraars lagere terhandstellingskosten kunnen realiseren dan de meeste andere apotheken. Lees hieronder hoe we dat doen.

Hoe vaak betaal je terhandstellingskosten?

Je betaalt terhandstellingskosten iedere keer als je gebruikmaakt van de diensten van je apotheek. Dus altijd als je een medicijn ophaalt, betaal je terhandstellingskosten. Gebruik je herhaalmedicatie? Dan betaal je ook voor iedere keer dat je de medicijnen ontvangt terhandstellingskosten. Iedereen betaalt dus altijd terhandstellingskosten bij het ontvangen van medicijnen.

Kosten voor dienstverlening apotheek

Wat houden de kosten voor de dienstverlening nu precies in? Een apotheek doet van alles voordat je je medicijn ontvangt. Het bestellen en klaarmaken van geneesmiddelen, maar ook je medicijndossier controleren en bijwerken en natuurlijk alle vragen beantwoorden bij het uitgeven van je medicijnen.

Onze apothekers checken altijd voordat je een medicijn krijgt:

  • Wat het voorgeschreven gebruik is, dus wat je arts of specialist op het recept heeft gezet.
  • Wat de voorgeschreven sterkte is, dus of je bijvoorbeeld een tablet van 5 of 10 mg krijgt.
  • En of je het medicijn veilig kunt gebruiken (in combinatie met andere medicijnen).

Daarnaast geven onze apothekers:

  • Advies over het geneesmiddel, dus waar je op moet letten als je het medicijn gebruikt.
  • Eventueel extra voorlichting, bijvoorbeeld over bijbehorende hulpmiddelen.

Kosten begeleidingsgesprek (bij nieuw geneesmiddel)

Als je een nieuw medicijn ontvangt, of als het vorige gebruik langer dan een jaar geleden is, krijg je een begeleidingsgesprek. Dit wordt ook wel het eerste uitgiftegesprek genoemd. Dit begeleidingsgesprek is verplicht en wordt gedaan door een apothekersassistent. Tijdens dit gesprek krijg je een goede uitleg over het gebruik van je medicijn. En leer je ook wat de mogelijke bijwerkingen zijn en wat je moet doen als je hiermee te maken krijgt. Heb je extra uitleg nodig? Bekijk dan het artikel eerste uitgifte gesprek, of je kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met één van onze apothekers.

Overige eventuele kosten

Soms rekent een apotheek nog extra kosten. Bijvoorbeeld als:

  • Je het medicijn in de avond geleverd wilt krijgen.
  • Of als het geneesmiddel dezelfde dag thuisbezorgd wilt hebben.

Worden de terhandstellingskosten vergoed?

Ja, de terhandstellingskosten worden vergoed via je zorgverzekering. Deze zitten in je basisverzekering. Je hebt dus geen aanvullende verzekering nodig. De totale kosten van je geneesmiddel bestaan uit de kosten van het medicijn zelf + de terhandstellingskosten en/of eventuele begeleidingskosten. Deze kosten worden dus vergoed via je verzekering, behalve het eerste stuk eigen risico.

Eigen risico

Het eerste gedeelte van wat je via je zorgverzekering vergoed krijgt, valt onder het eigen risico. Dit geldt voor alles wat via de verzekering wordt vergoed, zoals je behandelingen door specialisten, ziekenhuisopnames, maar ook je medicijnen.

Eigen risico bij chronische medicatie

Als je chronisch medicijnen gebruikt, ben je vaak al redelijk snel door je eigen risico heen. De medicijnkosten die je de rest van het jaar hebt, worden dan dus helemaal vergoed door je verzekeraar. Daarom adviseren wij je je eigen risico altijd zo laag mogelijk te zetten als je chronische medicijnen hebt.

Goed om te weten

Bij Thuisapotheek profiteer je van lagere kosten. Net zoals bij andere apotheken betaal je bij Thuisapotheek ook terhandstellingskosten, maar deze zijn bij ons een stuk lager. Dit komt door de goede afspraken met verzekeraars en omdat we niet vanuit een duur pand in een winkelstraat werken. Hierdoor houden we alle kosten laag en hoeven we minder kosten in rekening te brengen voor het leveren van je medicijnen.

Daarnaast regelt Thuisapotheek ook alle andere zaken rondom je medicijnen, dus hoef je zelf ook geen kosten meer te maken zoals parkeerkosten of reiskosten. Wij regelen namelijk dat je recepten bij je huisarts of eventuele specialisten worden opgehaald en na ontvangst leveren wij de medicijnen gratis bij je thuis.

Dus heb je een nieuw recept nodig? Wij bellen je arts en regelen dat je medicijnen gratis, veilig en snel bij je thuis worden geleverd!

Dus schrijf je ook in bij Thuisapotheek

Je mag zelf bepalen via welke apotheek je je medicijnen regelt. Download de Thuisapotheek app en meld je vandaag nog aan en ervaar de voordelen van Thuisapotheek. Nog niet overtuigd? Lees dan meer over onze service