Extra informatie

Terhandstelling

Terhandstelling

Wanneer u een medicijn van uw apotheek krijgt, betaalt u niet alleen voor het medicijn zelf maar ook voor de kosten van de service. Dit zijn de terhandstellingskosten. Lees hieronder wat dit precies inhoudt, hoe de kosten zijn opgebouwd en wanneer u deze betaalt.

Wat zijn terhandstellingskosten?

Terhandstellingskosten zijn de kosten die een apotheek rekent voor het klaarmaken, checken en uitgeven van uw medicijnen. Het zijn dus eigenlijk de kosten voor de dienstverlening van de apotheek. Hier hoort ook het controleren van uw medicatie bij. Zo waarborgen onze apothekers een veilig medicijngebruik en ontstaat er geen verkeerde combinatie van medicijnen. Ook wordt uw voorraad zorgvuldig bijgehouden en weten wij precies wanneer we contact moeten opnemen met uw huisarts of specialist om een nieuw herhaalrecept op te vragen. Zo ontvangt u altijd, op tijd de juiste medicijnen.

Hoe hoog zijn de terhandstellingskosten?

De hoogte van de terhandstellingskosten hangt af van het soort medicijn dat u gebruikt en van de zorgverzekeraar waar u bij aangesloten bent. Ook de distributievorm van het medicijn (dus hoe het medicijn verstrekt wordt) speelt een rol. Bijvoorbeeld: de terhandstellingskosten voor een medicijnrol zijn iets hoger dan voor medicijnen die in doosjes worden uitgegeven.

Omdat alle regelingen rondom de medicijnen per persoon kunnen verschillen, is het dus niet mogelijk om hier exacte bedragen weer te geven. Wel kunnen wij vermelden dat we door goede afspraken met zorgverzekeraars lagere terhandstellingskosten kunnen realiseren dan de meeste andere apotheken. Lees hieronder hoe we dat doen.

Hoe vaak betaalt u terhandstellingskosten?

Terhandstellingskosten betaalt u iedere keer als u gebruikmaakt van de diensten van uw apotheek. Dus altijd als u een medicijn ophaalt, betaalt u terhandstellingskosten. Gebruikt u herhaalmedicatie? Dan betaalt u ook voor iedere keer dat u de medicijnen ontvangt terhandstellingskosten. Iedereen betaalt dus altijd terhandstellingskosten bij het ontvangen van medicijnen.

Kosten voor dienstverlening apotheek

Wat houden de kosten voor de dienstverlening nu precies in? Een apotheek doet van alles voordat u uw medicijn ontvangt. Het bestellen en klaarmaken van geneesmiddelen, maar ook uw medicijndossier controleren en bijwerken en natuurlijk alle vragen beantwoorden bij het uitgeven van uw medicijnen.

Onze apothekers checken altijd voordat u een medicijn krijgt:

  • wat het voorgeschreven gebruik is, dus wat uw arts of specialist op het recept heeft gezet.
  • wat de voorgeschreven sterkte is, dus of u bijvoorbeeld een tablet van 5 of 10 mg krijgt.
  • en of u het medicijn veilig kunt gebruiken (in combinatie met andere medicijnen).

Daarnaast geven onze apothekers:

  • advies over het geneesmiddel, dus waar u op moet letten als u het medicijn gebruikt.
  • eventueel extra voorlichting, bijvoorbeeld over bijbehorende hulpmiddelen.

Kosten begeleidingsgesprek (bij nieuw geneesmiddel)

Als u een nieuw medicijn ontvangt, of als het vorige gebruik langer dan een jaar geleden is, krijgt u een begeleidingsgesprek. Dit wordt ook wel het eerste uitgiftegesprek genoemd. Dit begeleidingsgesprek is verplicht en wordt gedaan door een apothekersassistent. Tijdens dit gesprek krijgt u een goede uitleg over het gebruik van uw medicijn. En leert u ook wat de mogelijke bijwerkingen zijn en wat u moet doen als u hiermee te maken krijgt. Heeft u extra uitleg nodig? Bekijk dan het artikel eerste uitgifte gesprek, of u kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met één van onze apothekers.

Overige eventuele kosten

Soms rekent een apotheek nog extra kosten. Bijvoorbeeld als:

  • U het medicijn in de avond geleverd wilt krijgen.
  • Of als het geneesmiddel dezelfde dag thuisbezorgd wilt hebben.

Worden de terhandstellingskosten vergoed?

Ja, de terhandstellingskosten worden vergoed via uw zorgverzekering. Deze zitten in uw basisverzekering. U heeft dus geen aanvullende verzekering nodig. De totale kosten van uw geneesmiddel bestaan uit de kosten van het medicijn zelf + de terhandstellingskosten en/of eventuele begeleidingskosten. Deze kosten worden dus vergoed via uw verzekering, behalve het eerste stuk eigen risico.

Eigen risico

Het eerste gedeelte van wat u via uw zorgverzekering vergoed krijgt, valt onder het eigen risico. Dit geldt voor alles wat via de verzekering wordt vergoed, zoals uw behandelingen door specialisten, ziekenhuisopnames, maar ook uw medicijnen.

Eigen risico bij chronische medicatie

Als u chronisch medicijnen gebruikt, bent u vaak al redelijk snel door uw eigen risico heen. De medicijnkosten die u de rest van het jaar hebt, worden dan dus helemaal vergoed door uw verzekeraar. Daarom adviseren wij u uw eigen risico altijd zo laag mogelijk te zetten als u chronische medicijnen hebt.

Goed om te weten.

Bij Thuisapotheek profiteert u van lagere kosten. Net zoals bij andere apotheken betaalt u bij Thuisapotheek ook terhandstellingskosten, maar deze zijn bij ons een stuk lager. Dit komt door de goede afspraken met verzekeraars en omdat we niet vanuit een duur pand in een winkelstraat werken. Hierdoor houden we alle kosten laag en hoeven we minder kosten in rekening te brengen voor het leveren van uw medicijnen.

Daarnaast regelt Thuisapotheek ook alle andere zaken rondom uw medicijnen, dus hoeft u zelf ook geen kosten meer te maken zoals parkeerkosten of reiskosten. Wij regelen namelijk dat uw recepten bij uw huisarts of eventuele specialisten worden opgehaald en na ontvangst leveren wij de medicijnen gratis bij u thuis.

Dus heeft u een nieuw recept nodig? Wij bellen uw arts en regelen dat uw medicijnen gratis, veilig en snel bij u thuis worden geleverd!

Dus schrijf u ook in bij Thuisapotheek

U mag zelf bepalen via welke apotheek u uw medicijnen regelt. Download de Thuisapotheek app en meld u vandaag nog aan en ervaar de voordelen van Thuisapotheek. Nog niet overtuigd? Bekijk dan ook de pagina over Onze service.