Nieuws

Hoe Blijft u Gezond in de Herfst?

Hoe Blijft u Gezond in de Herfst?

De herfst, een seizoen vol charme, vallende bladeren, het geluid van regen tegen het raam en de warmte van een open haard. Maar voor velen is het ook het begin van de griepperiode. Hoe blijft u dan gezond? Hier volgen enkele tips van onze apothekers.

De Onvermijdelijke Griepperiode Met de schoonheid van de herfst komt de griep. Een ongewenste gast. Gelukkig zijn er manieren om uw weerstand te verhogen. "Want een goed immuunsysteem is de sleutel,"

Wat is uw weerstand? Uw weerstand is in feite een functie van het immuunsysteem. Dit systeem beschermt uw lichaam tegen ongewenste externe indringers, zoals bacteriën en virussen die vervelende kwalen kunnen veroorzaken, zoals verkoudheid en keelpijn. Het is verbazingwekkend te beseffen dat uw lichaam wel zeven keer per dag door virussen wordt aangevallen. Gelukkig doet uw immuunsysteem het merendeel van de tijd zijn werk uitstekend!

Bent u benieuwd hoe u uw weerstand kunt versterken? Hier zijn zeven tips om uw weerstand te verhogen:

Tip 1: Eet voldoende vezels. Veel mensen consumeren dagelijks niet genoeg vezels. Het wordt aangeraden om 30 tot 40 gram vezels per dag te consumeren. Deze zijn te vinden in volkoren producten, groenten, fruit en peulvruchten. Vezels zijn cruciaal voor het verhogen van uw weerstand omdat ze een essentiële voedingsbron vormen voor de microbiota in uw darmen.

Tip 2: Zorg dat u voldoende vitamine D binnenkrijgt. Dit is makkelijker in de zomer dan in de winter. Ga dagelijks even naar buiten en probeer zo’n 30 minuten zonlicht mee te pakken. U kunt uw vitamine D gehalte aanvullen met supplementen. Bekijk welke vitamines u kunnen ondersteunen in onze webshop!

Tip 3: Drink genoeg. We bedoelen hier natuurlijk water mee. Drink elke dag 1,5 à 2 liter water. Uw afweersysteem functioneert beter als u voldoende drinkt.

Tip 4: Sport met mate. Overmatige lichamelijke inspanning kan uw weerstand verminderen. Het is echter wel goed om actief te blijven. Zoek een balans die voor u werkt.

Tip 5: Rust goed uit. Probeer voldoende slaap te krijgen en plan niet te veel activiteiten in uw agenda.

Tip 6: Was regelmatig uw handen. Dit voorkomt de verspreiding van bacteriën en virussen.

Tip 7: Kleed u warm aan tijdens koude dagen. Dit helpt uw immuunsysteem sterk te houden.

Waarom is er zoveel aandacht voor de weerstand in de herfst en winter?

De herfst- en wintermaanden zijn de tijden van het jaar waarin u een grotere kans hebt om een virus op te lopen. Dit komt door de kou, droge lucht en het feit dat mensen dichter bij elkaar zijn.

De kracht van extra vitamines in de herfst

De herfst brengt niet alleen veranderende bladeren en koelere temperaturen met zich mee, maar ook de noodzaak voor een vitamineboost. Of het nu gaat om vitamine B, C, D of het essentiële mineraal ijzer, veel mensen geloven dat de komst van de letter 'R' in de maandnaam een teken is om hun vitamine-inname te verhogen. Natuurlijk is het consumeren van voeding die rijk is aan vitamines altijd een uitstekende keuze. Echter, er zijn momenten waarop het raadzaam kan zijn om deze inname aan te vullen met een supplement. Dit is vooral relevant voor mensen met een verminderde weerstand, specifieke risicogroepen zoals ouderen en zwangere vrouwen, en zij die moeite hebben met het volgen van een gezond dieet. Uw vitamines gemakkelijk aanvullen? Bekijk onze volledige collectie vitamines en mineralen. 

Wat zijn de symptomen van een lage weerstand?

Als u zich de laatste tijd niet goed voelt, kan dit komen door een lage weerstand. Enkele symptomen zijn: vaker infecties, grieperig gevoel, vaak verkouden zijn, aanhoudende vermoeidheid en traag herstel van infecties.

Wat zijn de oorzaken van een lage weerstand?

Er zijn verschillende factoren die uw weerstand kunnen verlagen, waaronder stress, bepaalde medicijnen, overmatig alcoholgebruik, roken, een ongezond dieet en slaapgebrek.

Door de tips in dit artikel op te volgen en aandacht te besteden aan uw welzijn, kunt u ervoor zorgen dat u deze herfst en winter gezond blijft. Uw gezondheid is uw grootste rijkdom, dus zorg er goed voor!